Fietsersbond enfb Fietsersbond enfb afdeling Regio Enschede

Uit de Spatlap, maart 1999


FIETS & COLUMN

De laatste drie columns [98/1, 98/2, 98/3] (die overigens zeer gewaardeerd werden) gingen allemaal over fietsen Twente. Dit keer richten we de blik wat verder:

Fietsen in Bursa, Turkije

Bursa is met twee miljoen inwonders de vierde stad van turkije. Een stad waarvan de bijnaam groen is. De oude stad Prussia was gebouwd in de zevende eeuw v.C. door de Thraciërs. Romeinen, Perzen, en Byzantijnen hebben in deze stad hun sporen achtergelaten. De voorvaderen van de Turken, de Ottomanen kwamen in de elfde eeuw n.C. naar deze prachtige stad. Aan de voet van de berg Uludag, "Olympos", (2543 m.) in een groene, vruchtbare vallei, is veel cultuur en traditie bewaard gebleven. Maar als er hier één traditie ontbreekt dan is het fietsen. Je ziet hier nooit fietsers op straat. De stad is zeer heuvelig, de straten zijn aangelegd hoog tegen de berghellingen. Je zou als het ware elke dag een gezonde portie Tour de France moeten racen als je daar rond zou willen fietsen. Daarom kiezen de inwoners van Bursa liever de verzameltaxi, "dolmus", als transportmiddel. Maar eerlijk gezegd is dit natuurlijk niet de enige reden. Er zijn in deze stad helemaal geen fietspaden aangelegd. Dus het is levensgevaarlijk daar te fietsen, gezien het gedrag en de hoeveelheid van de auto's.

Afgelopen zomer tijdens de vakantie ontdekte ik via de pers, dat de gemeente Bursa zich bezighoudt met milieuvraagstukken en de Lokale Agenda 21. Een reden te meer om met de mensen contact op te nemen en een afspraak te maken. Ik werd ontvangen in de antieke vergaderzaal met muren uit de oudheid, door ambtenaren, enkele politici en de pers. Het werd een lezing over de Enschedese aanpak van de Lokale Agenda 21, de rol van de fiets voor het milieu en het maken en beïnvloeden van beleid. Concrete voorbeelden helpen het meestal beter begrijpen. Zo heb ik vantevoren bedacht het T-shirt van de enfb aan te doen: 12 op de plek van 1. Ze waren zeer enthousiast toen ik het uitlegde en de pers vond het ludiek. Ik heb ze een impuls tot meer moed willen geven om te beginnen met een fietsbeleid, om fietspaden aan te leggen en de fiets ook te zien als een voortbewegingsmiddel dat bijdraagt aan een beter milieu, en niet alleen als recreatie, fun op de promenade. Ik geloof niet dat ik bij het volgende bezoek in Bursa overal fietspaden zie, maar toch weet ik dat de beleidsmakers iets hebben opgestoken. Het Tulip Festival in Bursa wordt dit jaar verrijkt met Twentse culturele participatie en ambachtelijke kunst. Misschien is het geen gek idee daar de link te leggen met de fiets. In de buurstad Iznik, "Nicea", is de gemeente al begonnen een fietspad rondom het Iznikmeer aan te leggen.

Seçil Arda


Klaas Sikkel - 17 mar 1999
Fietsersbond enfb afdeling Regio Enschede